What? NEOpolitan! POLLYPIZZA is crazy!
POLLYPIZZA to pierwsza w Warszawie pizzeria neo-napolitańska.
A to wszystko przez ciasto! Typowo neapolitańskie, w odmianie canotto (ponton) – czyli ultra lekkie z dużymi, pulchnymi brzegami, lekko chrupiące – ale z dodatkami szalonymi, nie zawsze kojarzącymi się z klasyczną pizzą w Neapolu. Nasze ciasto robimy aż 48 godzin. Używamy mąki prosto z Włoch, ociupinki drożdży, soli morskiej i sporo wody, bo to ona sprawia, że ciasto jest lekkie i wilgotne, a brzegi chrupiące.
Sos?! Oh come on – to tylko najlepsze pomidory San Marzano z odrobiną soli. That’s it!
Buratta nie lubi zbyt długich podróży, najlepsza jest przez 7 dni od momentu produkcji, dlatego mamy ją świeżą od Bianca Mozzarella z Warszawy.
Największe czary dzieją się potem w piecu Stefano Ferrara Forni, gdzie pizza piecze się maksymalnie 90 sekund w temperaturze ok. 460°C.
Walk in only!
Nie robimy rezerwacji – to ważne. Nasz lokal jest niewielki, dlatego wolimy jak toczy się w nim życie i jest dobry vibe, aniżeli czekające z karteczką „rezerwacja” puste stoliki. Także wpadaj śmiało!